Mariusz Stepinski er signert og kan fort være årets signering for Chievo.

Av Christian Ruud-Venneraasen

I går ble det bekreftet at Chievo henter Mariusz Stepinski på en permanent avtale for € 2,5 millioner. Polakken var denne sesongen på lån fra Nantes, og det var forventa at De flyvende eslene ville gjøre avtalen permanent.

Ser man på tallene hans for denne sesongen virker ikke det som en signering man vil ta helt av for. 23-åringen står med 5 mål på 22 seriekamper, men ser man nærmere på tallene er det ganske bra levert av unge Stepinski. Av hans 22 kamper var 16 som innbytter, og ser man på antall minutter opp mot antall mål har polakken ett mål per 140. minutt. Det synes jeg er ganske brukbart for en «ung» spiss i et nytt land, som spiller for et lag som kjempet i bunnen i Serie A.

Det som gjør at jeg tror dette er en kjempesignering for Chievo er spillestilen til Stepinski. Han har en veldig direkte spillestil og et instinkt som gjør at han går rett på mål hver eneste gang han får sjansen, og han nøler ikke et sekund med å fyre av et skudd som oftest også er godt plassert. Debuten hans mot Cagliari var et herlig eksempel på det. Omtrent samtlige berøringer han hadde i de få minuttene han spilte var et skudd, og han endte så klart med et mål i debuten. Dette er en ferdighet jeg føler de andre alternativene på topp hos Chievo mangler, og jeg har flere ganger sittet med en følelse av at de jevne kampene til Chievo denne sesongen har skreket etter en spiller som Mariusz Stepinski.

Chievo sleit tungt denne sesongen, langt mer enn man egentlig kunne forvente av det laget «alle» ønsker ned fra Serie A. Med Roberto Inglese i Napoli neste sesong er det lett å tenke seg at den kommende sesongen ikke blir noe lettere enn årets. Jeg heller mer mot at den kommende sesongen vil bli en langt lettere ferd mot trygg plassering for Chievo. Mariusz Stepinski er helt klart en av grunnene til at jeg tror dette. Jeg forventer nærmest at polakken blir førstevalget på topp, og med fast spilletid mener jeg det er naturlig å forvente 10 mål + fra Stepinski.

Men han alene vil ikke være nok for Chievo. En aldrende tropp trenger et generasjonsskifte, og slik denne sesongen utvikla seg ser man tydelig at det burde skjedd alt før forrige sesong. Flere av dem sitter nå på utgående kontrakter, og det bør være tid for at minst noen av disse sier takk for seg i klubben.

Stefano Sorrentino (39), Dario Dainelli (38), Bostjan Cesar (35), Massimo Gobbi (37) og Sergio Pellissier (39) er bare noen av spillerne i Chievo med kontrakt som går ut nå i sommer. Å fjerne samtlige spillere ville ikke vært den smarteste løsningen, og jeg ville beholdt kanskje to av dem (Sorrentino og Dainelli eller Pellisier). I tillegg til disse har man også viktige Preparim Hetemaj (31) og Emmanuele Giaccherini (33) på utgående kontrakter som man burde strekke seg langt etter å beholde.

Men det er ikke bare et gamlehjem på Bentegodi for tiden. Spennende unge spillere som Fabio Depaoli (21), Samuel Bastien (21) og Mehdi Leris (20), har alle fått bra med spilletid denne sesongen og bør ta ytterligere steg neste sesong. I tillegg vil nevnte Stepinski ha fått unna en debutsesong i Serie A, og han har også fått et år på å tilpasse seg nivået i ligaen og kulturen og språket i Italia. Det samme gjelder klubbens andre polakk, Pawel Jaroszynski (23), som jeg syntes viste en del positivt på venstrebacken de kampene han fikk. Mattia Bani (24) fikk også sitt gjennombrudd etter jul, han er en midtstopper jeg ser veldig frem til å følge enda mer neste sesong.

Jeg har skrevet om det på Twitter tidligere og nevner det gjerne igjen, Chievo vil være et av lagene i Serie A det vil bli mest spennende å følge i sommerens mercato. Sportssjef Giancarlo Romairore har en del viktig avgjørelser å ta denne sommeren, ikke minst hvem som skal lede laget neste sesong. Lorenzo D’Anna tok over midlertidig etter at Rolando Maran måtte gå. Primavera-treneren gjorde så til gangs den jobben han hadde blitt satt til og leverte en god søknad til å ta over permanent.

Det blir utrolig spennende å se hvem som til slutt får ansvaret og ikke minst hvilke filosofi denne treneren har. Chievo under Maran hadde et ufortjent rykte på å være kjedelige og defensive, men jeg synes Chievo på sitt beste var et svært underholdende lag som var taktisk gode, og utnytta sine kontringer på en herlig måte. Dessverre for Chievo og Maran gikk det til slutt veldig trått med dem denne sesongen, man gikk seg litt blind på gamle ideer som ikke lenger fungerte, og et trenerbytte måtte komme.

Mariusz Stepinski er langt fra det mest flashy navnet av overgangene som vil skje denne sommeren, men i mine øyne kan han fort være en av de viktigste. Stepinski er en av de spillerne jeg forventer får sitt gjennombrudd den kommende sesongen, og han bør være den som leder angrep i det «nye» Chievo som nok en gang bekrefter at de har en pakt med djevelen. Chievo er laget alle vil ha ned, men som vil overleve oss alle!