Diego López ferdig i Cagliari og trenerkabalen i Serie A begynner å sette seg.

Av Christian Ruud-Venneraasen

I dag ble det bekrefta av Cagliari at de ikke vil forlenge kontrakten med sin hovedtrener Diego López, som går ut 30.juni. Dermed ble det med litt over et halvt år som trener i Cagliari for uruguayaneren som var inne i sin andre periode som trener for klubben han representere i 12 år som spiller.

At López må gå var egentlig forventa. Det har vært minimal forbedring, hvis det i det hele tatt har vært noe siden han tok over etter Massimo Rastelli i oktober. Etter hans fjerde trenerjobb kan man snart slå fast at López i beste fall er en trener i Serie A man henter inn for å få en kortvarig effekt, noe som passer bra for lag som kjemper i bunnen av tabellen.

Diego López kom inn og man så et tydelig skille mellom han og Rastelli helt i starten før det etterhvert dabbet ut. Der Rastelli stod for en mer ballbesittende spillestil hvor det etterhvert var svært liten fremgang på banen, kom López inn med sin direkte fotball som i starten så ut til å gi en effekt. López som trener har også en tendens til å legge seg ekstremt bakpå i kamper hvor det ikke er forventa at man tar poeng, men mangel på en god nok defensiv organisering gjør at det sjelden gir noe særlig uttelling i poeng. Så når den defensive organiseringen skrangler og det er svært liten plan på hva som skal skje fremover er det ikke overraskende at poengfangsten ble som den ble.

Foreløpig har jeg sett to navn bli nevnt i forbindelse med det snart ledige trenerjobben, og det ene navnet var også et navn jeg tenkte på her om dagen da jeg grublet over hva som ville skje i Cagliari denne sommeren, nemlig Rolando Maran.

Maran fikk sparken som trener for Chievo med tre runder igjen av sesongen (Chievo bekreftet i går at primavera-trener, Lorenzo D’Anna, som fikk ansvaret de resterende kampene, får jobben permanent), men er en trener som nyter stor respekt i Italia for sine taktiske egenskaper. Chievo under Maran var kjent for å være godt organisert defensivt, med et aggressivt og kontringsbasert angrep. Sånn sett ville han vært et bra alternativ for å videreføre den fotballen López prøvde å sette. Det andre navnet som sirkulerer er kroaten Ivan Juric. Juric er også en mann som måtte pakke sine saker denne sesongen etter at hans Genoa lenge så ut til å bli innblanda i nedrykkskampen. Juric er en langt mer offensiv trener enn Maran og spiller ofte med 3-4-3, et system han har kopiert fra sin mentor, Gian Piero Gasperini i Atalanta. Selv sliter jeg litt med å se hvem jeg anser som det beste alternativet, og begge to er trenere jeg har veldig sansen for. Maran vil være nærmere det López stod for og vil være en oppgradering der, mens Juric vil gi et langt mer offensivt Cagliari enn hva vi har sett de siste sesongene.

López sin avgang blir den femte trenerendringen blant årets Serie A-lag siden serien ble avslutta for to uker siden, og nå begynner man å nærme seg de endringene som det er forventa å skulle skje. Roberto De Zerbi og Walter Zenga var veldig tidlig ute og trakk seg fra sine jobber etter nedrykkene med Benevento og Crotone. I Napoli gikk klubbpresident, Aurelio De Laurentiis, til det drastiske steget og fjernet Maurizio Sarri før han selv rakk å ta et eget valg om sin fremtid. Hans erstatter er som kjent Carlo Ancelotti, som vi snakka en del om i vår siste episode.

I samme episode nevnte vi også at Roberto Donadoni måtte gå i Bologna, og det meste taller for at vi får en tilbakekomst i Serie A for Filippo «Pippo» Inzaghi. Selv om det meste virker å være klart vil det nok drøye til Venezia er ferdig med sitt play-off i Serie B før bekreftelsen kommer. Venezia har denne sesongen var stødige i Serie B og målforskjellen på 56-42 etter 42 seriekamper vitner om en tidligere måltjuv som var funnet en defensiv tilnærming som trener. Samtidig må det nevnes at jeg også har sett kamper med Venezia denne sesongen hvor de har vært det klart førende laget og tidvis spilt en offensiv fotball. Hans første trenerjobb i Milan var en stor fiasko, men Inzaghi gjorde lurt i å ta turen ned til Lega Pro og virker nå å være veldig klar for en trenerjobb i Serie A.

Som jeg skrev tidligere virker det som at trenerkabalen er i ferd med å gå opp og det på et veldig tidlig tidspunkt. De klubbene det virker å være mest usikkerhet rundt nå er Sassuolo og Udinese. Det interessante her er at Cesare Prandelli er et navn som blir nevnt i forbindelse med begge klubbene skulle det skje en endring. At Udinese skal være på jakt etter ny trener virker noe overraskende med tanke på at Igor Tudor ble ansatt for en måneds tid siden og gjorde det bra i sine fire kamper (2-1-1) og holdt plassen med Udinese. Samtidig ville det vært lurt av Udinese å gjøre en endring nå dersom de føler at Tudor ikke er rett man videre. Å skulle gå gjennom en sommer med denne usikkerheten er ikke bra for roen rundt laget og et eventuelt trenerbytte kun noen få runder ut i neste sesong er heller ikke heldig. I tillegg til Prandelli er det spekulasjoner om at Pozzo-familien vil utnytte eierskapet i Watford og hente noen av de tidligere trenerne de har der som for eksempel Quique Sanchez Flores eller Marco Silva.

Blant de nedrykkede lagene har vi allerede nevnt at Benevento og Crotone må starte neste sesong med nye trenere og jeg regner nesten med at det samme vil skje med Hellas Verona. Fabio Pecchia har vært under et kraftig press under hele sesongen og med en kontrakt som går ut i sommer har jeg vanskelig å se for meg at den kontrakten blir forlenga. Men de av dere som har hørt på vår podcast vet allerede at alle spådommer jeg kommer med angående Pecchia og Hellas Verona aldri slår til så bli ikke overraska om Pecchia blir å finne på Bentegodi når Serie B 2018/19 sparkes i gang.