Cristiano Ronaldo: Den siste nødvendige brikken for Juventus eller et latterlig dyrt sjansespill?

Av Christian Ruud-Venneraasen

De siste dagenes store overgangsrykte har uten tvil vært Cristiano Ronaldo til Juventus. I går ble det meldt fra tidligere Juventus-direktør, Luciano Moggi, at spilleren hadde gjennomført en legesjekk i Munchen, og stadig flere medier i Italia og Spania melder at denne overgangen faktisk kan skje.

Alle sin første tanke, inkludert min egen, er at dette er en overgang Serie A virkelig trenger. Ligaen trenger at klubbene nok en gang klarer å lokke til seg verdens største stjerner, og dette er muligens også den profilen som vi calcio-elskere her hjemme trenger for at en av tvkanalene sikrer seg rettighetene for Serie A den kommende sesongen. Men hvor sunt er egentlig denne overgangen for Serie A, Juventus og ja, for fotballen generelt?

I Italia åpner overgangsvinduet 2.juli, det vil si at i det jeg skriver denne teksten så har vinduet vært åpent i tre dager, og allerede har Juventus vært veldig aktiv.

Allerede har man passert € 100 millioner i utgifter på Douglas Costa (avtalen gjort permanent), Mattia Perin, Joao Cancelo og Emre Can (gratis, men en del i sign on), pluss litt småsummer for blant annet Andrea Favilli og Giangiacomo Magnani. At man allerede har brukt over € 100 millioner er ikke det som bør bekymre aller mest. Juventus er en klubb som går bra økonomisk, men de er fortsatt veldig avhengig av å ikke gå på de altfor store tapene med overgangene, noe de som regel klarer ganske bra.

Tidligere har man redda inn en del på utlånsavtaler som har blitt casha inn, men i år er det egentlig bare Tomas Rincon og Nicola Leali som har gitt noe særlig, og det er heller ikke mer enn rundt € 8 millioner til sammen. Men det finnes nok av spillere som mest sannsynlig er på vei ut som vil gi en del inn. Andrea Favilli, Rolando Mandragora, Alberto Cerri, Moise Kean, Stefano Sturaro og Marko Pjaca, vil til sammen kunne gi Juventus rundt € 80-90 millioner, og da har man allerede henta inn mesteparten av det man nå har brukt.

Vi som følger Serie A har lært oss å leve med at Juventus bruker langt mer penger enn konkurrentene uten at det egentlig merkes fordi de alltid har nok av «overflødig» i stallen som kan selges unna slik at tapene ikke blir for store. At man stadig henter de beste fra sine argeste konkurrenter er en annen ting vi bare har blitt vant med, slik de blant annet gjorde da de henta Miralem Pjanic fra Roma og Gonzalo Higuain fra Napoli. Juventus er i en egen klasse økonomisk i Italia. De går som nevnt sjelden på store tap på spillere inn/ut. De har tjent bra på å ha vært det eneste italienske laget som har hevdet seg i Europa. De har de beste sponsoravtalene. Og de var først ute i Italia med eget stadion.

Vi som ikke er supportere av Juventus har latt oss imponere, men vi har også lagt klubben for et lite hat, et annet type hat enn det man hadde mot klubben tidligere. Men de som ikke følger ligaen like tett har ikke det hatet mot klubben. De ser en fremgangsrik klubb som drives på en fornuftig måte. En liten motvekt til de store stygge kjempene som bruker penger som om det ikke skulle vært en morgendag, disse klubbene med utenlandske eiere som stadig omtales som fotballens kreftbyll. Men er Cristiano Ronaldo sin overgang det første steget mot en hverdag som en av Europas store hatklubber?

Overgangssummen i seg selv er latterlig høy, men slik fotballen er nå er det meste av overganger latterlige høye mener jeg. € 100 millioner for en av historiens virkelig store i en periode hvor han så til de grader fortsatt er relevant kan så absolutt forsvares når man ser hvordan markedet i europeisk fotball er generelt. Det jeg reagerer på, og som jeg mener flere bør reagere på er totalen på denne overgangen. Rapportene sier at portugiseren vil få en fire års kontrakt og ha utbetalt en lønn på € 30 millioner i året. Smak litt på den summen, 30 millioner euro utbetalt hvert år. Dette er en økning på € 8 millioner i året for 33 åringen fra den kontrakten han har i Real Madrid. Den nåværende topplønna i Serie A er på € 7.5 millioner og tilhører Gonzalo Higuain og Leonardo Bonucci. Ronaldo sin lønnsøkning vil være høyere enn topplønna per dags dato i Serie A. Årslønna hans vil være høyere enn den totale lønna til 11 av stallene i Serie A sesongen 2017/18! PSG har de siste årene hatt stempelet som fotballens store onde. De har øst ut penger og forbruket er så skyhøyt over de hjemlige konkurrentene at omtrent alle er enige i at dette er med på å ødelegge den lille romantikken som er igjen i den profesjonelle fotballen. Hvor skal man da plassere Juventus hvis denne overgangen går igjennom?

Min opprinnelige tanke med denne teksten var å bygge på en samtale jeg hadde med Hans Fredrik Seime (@mchansern), hvor vi diskuterte hvordan Juventus ville agere fremover på overgangsmarkedet for å dekke opp denne utgiften, og hva som ville skje med de spillerne som Juventus også skal ha snust på. I dag kunne man lese at Agnelli-familien vil bruke et av sine selskaper, Ferrari, til å betale rundt € 20 millioner for at Cristiano Ronaldo skal være deres ansikt utad. Og Calcio e Finanza kan melde at Juventus sine aksjer allerede har økt med € 160 millioner på ryktene om Ronaldo inn. Så min første tanke ble kasta ut av vinduet og blant annet ble min potensielle sammenligning mellom Cristiano Ronaldo og Wayne Gretzky fullstendig meningsløs med rapportene om at Juventus knapt vil merke at portugiseren er på vei inn.

Så hva tenker jeg selv? Jeg ønsker så klart at Serie A er konkurransedyktige og tiltrekker seg de beste spillerne og de største profilene, men til hvilken pris? Er jeg så gira på at en leverandør skal kjøpe rettighetene i Skandinavia (De som selger rettighetene vil ikke selge disse til Norge alene, men til en leverandør for hele Skandinavia) at jeg godtar at forskjellen i Serie A blir enda større og konkurranse nærmest forblir borte? For toppen i Serie A er ikke så forbanna spennende fra før. Jo, Napoli hang godt med forrige sesong, men man viste jo hele tiden hvor scudettoen ville havne. For et styrka Juventus vil bare gjøre Juventus enda rikere, og når man allerede har flyttet kostnadene opp på et viss nivå er det ingen grunn til å gå tilbake, da kan man bare fortsette med den samme linja. At Juventus henter Cristiano Ronaldo vil ikke føre til en massiv spilleflukt fra klubben for å dekke de vanvittige kostnadene det koster å hente han. Det blir ikke som når Los Angeles Kings signerte verdens beste hockeyspiller, Wayne Gretzky. Gretzky forlot NHLs desidert beste klubb til fordel for pengene og en mer glamorøs hverdag i englenes by og var aldri i nærheten av å oppnå den samme suksessen, til det var hans nye klubb for dårlig. Det var rett og slett ikke penger til å fylle på med gode spillere rundt Gretzky. Hvis Cristiano Ronaldo går til Juventus vil han ha Italias suverent beste lag rundt seg, et lag spekka med kvalitet. I motsetning til Gretzky vil Ronaldo kunne fylle opp den allerede smekkfulle peishylla med enda flere trofeer, og hvem vet, kanskje er han den siste nødvendige brikken som Juventus trenger for å kunne oppnå den store drømmen om Champions League? En drøm som kan utvikle seg til et latterlig dyrt sjansespill når det kommer til klubbens omdømme blant fotballfans verden over.